Brain drain or brain circulation? Forum on International Scholarships

"International scholarships: Brain drain or brain circulation?"

22 January 2014, 09:30-12:30 at the Semperaula, HG G60 at ETH

Im vergangenen Jahr 2013 führten ETH und UZH gemeinsam eine Career-Tracking-Studie durch. Diese Studie fragt nach der Wirkung von Stipendien – vorwiegend von eidgenössischer Bundesstipendien (heute: Bundes-Exzellensstipendien) – auf den weiteren Verlauf der beruflichen Karriere ehemaliger Stipendiat/innen aus Entwicklungs- und Schwellenländern. Am 22. Januar 2013 werden die Resultate der Studie in einem Forum vorgestellt und in einem weiteren Zusammenhang diskutiert.

Die Veranstaltung ist öffentlich, alle Interessierten sind herzlich dazu eingeladen. Die Veranstaltungssprache ist Englisch.

Programm "Brain Drain or Brain Circulation?" (PDF, 770 KB)

Switzerland is the country with the highest percentage of immigrant scientists worldwide and the University of Zurich and the ETH Zurich are among the most attractive research and education institutions in Switzerland. One instrument for bringing foreign students to Switzerland is providing scholarships. Through educating talented students and researchers from less privileged regions the University of Zurich and ETH Zurich contribute to intellectual and academic capacity building worldwide. The impact of these funding opportunities has never been systematically assessed. This year, the UZH and the ETH Zurich have jointly conducted a Career Tracking Study on this topic, covering 304 scholarship recipients from both institutions from developing and transition countries. The results of the study will be presented and discussed during the next event within the series "Science and Development Forum" of ETH Zurich.

The forum aims at discussing the purpose and added value of scholarships on several levels: From the perspective of the scholarship recipients and the country of origin, from the view of the supervising scientists and the host university and from insights drawn of research conducted on the scientific diaspora. The forum will also shed light on critical questions regarding the brain gain - from a Swiss perspective -, brain drain - from the original country perspective - and brain circulation discussion.